InCompany Schrijftraining ’teksten die aankomen’

Een interactieve online schrijftraining

De InCompany schrijftraining
* Een dag
* Van 09.30 tot 17.00 uur
* Voorbereiding: ca. 1 uur
* Inclusief studiemateriaal
* Het CI-certificaat

De training

Natuurlijk oefen je. Veel! Maar eerst maak je kennis met de essentie van ‘vraaggericht schrijven’. En we duiken in verschillende doelen die je teksten kunnen hebben. Doelen en ontvangers spelen een hoofdrol tijdens de training. Natuurlijk verschilt een gemeentebrief aan inwoners van een reclametekst in een folder. Maar bij deze training staat centraal hoe je ervoor zorgt dat jouw boodschap er toe doet voor de ontvanger. Zonder poespas!

Wat het oplevert

Je kunt doelgericht schrijven, doordat je redeneert vanuit de vraag: ‘wat wil de ontvanger weten?’. Dat is anders dan we gewend zijn: “ik wil je dit vertellen”. Dat is namelijk meetstal iets anders. Tijdens de training leer je om te gaan met die tegenstrijdigheid én word je zelf allergisch voor zinloos, overbodig en onnodig moeilijk taalgebruik. Je teksten zijn scherper, korter en komen beter aan!

Voor wie?

schrijftraining

Deze schrijftraining past bij iedereen die schrijft en wil dat zijn boodschap overkomt. Of je nu af en toe iets voor de website schrijft, brieven aan klanten, burgers of relaties, teksten voor folders, advertenties of voor jaarverslagen. Bij deze training leer je jouw stijl van schrijven af te stemmen op de doelgroep en het doel van je tekst. Dus ook je woordkeus en je technieken. Natuurlijk maakt het uit of je tekst voorlichtend, wervend, overtuigend, beleidsmatig of informerend moet worden. Binnen die kaders ontwikkel je jouw vraaggerichte schrijfstijl. We gaan ervan uit dat je de Nederlandse taal op voldoende niveau beheerst.

Programma

Training schrijven

We beginnen met een verkenning van het leesgedrag van mensen en hoe je hiermee rekening houdt. En we gaan in op de gedachte achter “vraaggericht schrijven”: wat het is, wat het oplevert en wat het van je vraagt. Dus als je je die eigen maakt…, is het vooral een kwestie van oefenen!
Dat doen we dan ook in verschillende werkvormen.

Je schrijft zelf veel
Je corrigeert en verbetert teksten van anderen. En je onderzoekt wat wel en niet werkt bij de ontvanger(s). Ook besteden we aandacht aan het schrijven van verschillende soorten teksten (lees: teksten met verschillende doelen). Zo raak je vertrouwd met belangrijke basisregels. En met veelgemaakte fouten, met tips over zins-, alinea- en tekstopbouw.
Wat ook aan de orde komt: de opmaak van je tekst, brief of rapport en hoe je de lezer optimaal uitnodigt. Het zal je niet verwonderen: we kijken ook kritisch naar door jou geschreven teksten (brieven, website, rapporten, mails en dergelijke) uit jouw praktijk. Tussen de drie middagen in werk je aan een of meer huiswerkopdrachten.

B1-niveau
Vanzelfsprekend knipogen we even naar wat meestal B1-niveau wordt genoemd: het schrijfniveau waarvan verondersteld wordt dat 60% van de Nederlanders het probleemloos begrijpt. Daar is wel wat discussie over. Maar dat laten we even zo.

Vraag informatie aan over de training ‘Teksten die aankomen’.


Foto’s: 1. Alvaro Serrano; 2. Alejandro Escamilla via unsplash.com;