Crisiscommunicatie: het goud zit in de voorbereiding

Naar de downloadpagina
van de Checklist Crisiscommunicatie

En ‘Best wel aardig’ mag dan wel beter!

Gesloten wegens crisis

Crisiscommunicatie: ‘wees voorbereid!’. Het staat in de boeken en je leert het op school: een crisis overvalt je!
Als communicatieprofessional weet je dat. Ik wist het ook, toen ik nog in loondienst werkte. Maar mijn ‘wees voorbereid’ zat in mijn hoofd. Mooi in lijn met het crisisbewustzijn van de rest van de organisatie. Scenario’s, risico-inventarisaties, verantwoordelijkheden, crisisteams, taakverdelingen, checklists en meer? Dat komt wel als het nodig is.

Het lukt wel....

Het lukt wel

Gelukkig hebben we dat in die tijd nooit écht nodig gehad. En dan nog zou ik er ‘best wel aardig’ uitgekomen zijn. Net als veel collega’s, officemanagers en marketeers nu. Zeker degenen die werken in kleinere organisaties, met korte lijnen, een pragmatische cultuur en binnen een hands-on mentaliteit.

Vertraging

crisiscommunicatie: tijd winnen

Alleen is ‘best wel aardig’ niet goed genoeg als het gaat om veiligheid. Of om het verminderen van onzekerheid. Om het voorkomen van geruchtencircuits en het verhogen van geloofwaardigheid. Het gaat immers om bewaking van je reputatie.
Ook zonder zwaar crisisplan blijf je verantwoordelijk voor de kwaliteit van crisiscommunicatie. Want is snelheid van handelen niet het essentiële verschil is tussen crisiscommunicatie en ‘gewone’ communicatie? Dus wil je geen vertraging door gedoe, georganiseer, gezoek, discussie over zaken die je ook eerder had kunnen regelen.

Be prepared!

Daarom gebruik ik een checklist voor crisiscommunicatie bij trainingen en in adviessituaties. Daarmee screen je eenvoudig de zaken die je helpen snel te communiceren als zich een crisis voordoet.
De lijst is gemaakt ter voorbereiding op verschillende soorten crises. Daarmee is het dus geen handleiding hoe je moet handelen tijdens een crisis.
Daarover heb ik het binnenkort.

Download de Checklist Crisiscommunicatie gratis.

Utrecht, 3 maart 2020

Arnie Mensink,
Communicatieadviseur, -trainer en -docent


Foto’s: 1. Craig Whitehead; 2. Jeshoots.com; 3. Aron Visuals via unsplash.com.

Geplaatst in Communicatie Vakinhoudelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *